New 100gal - few questions

Ryan

Junior Poster
Jun 23, 2008
10
0
1
36
San Diego, CA
This is my first time running any serious tank, or any tank for that matter. I got a great deal on a used 100gal acrylic Seaclear system II tank with the stand and hood. It has the built-in spillway/trickle filter w/ bio-balls in the back of the tank. The pump came with it, it's only titled powerhead 802 and I haven't found much info on it online. For lighting I'm running the AH supply 55w x4. This setup has been running for about 6 days now. I'm planning on pressurized co2 soon. So for my questions:

1. Should I stick with the bio-ball trickle filter, or just go with an external canister? With a canister I imagine I could still use the overflow area for the pump/return so it wouldn't be visible from the tank. If canister, any recommendations on brand/model for a 100gal tank?

2. Is the 4x55w lighting setup too much for a 100gal without Co2? I had an issue where my timer failed and my lights were on for 17 hours (instead of 12). My tank shot up to 86f. I've been working on getting the temp down by running only 2 of the 55w lights for 10 hours, and I'm down to 83f. It appears with the height of my hood the lights are fairly close to the water. I may need to relocate the ballasts and drill side vent holes for better airflow.

A few pics of the setup:
IMG_0531.jpg


IMG_0538.jpg


IMG_0534.jpg


There are no serious fish in the tank right now, just a school of white cloud tetras and a betta.

On a sidenote, thanks for you and your team giving your time to help people in this hobby.
 

VaughnH

Lifetime Charter Member
Lifetime Member
Jan 24, 2005
3,011
94
48
85
Sacramento, CA
I use the same light kits, but with only two of them of a 45 gallon tank. They will add a lot of heat to the water. I had to install a fan in my hood to keep the temperature at some reasonable level when I had a set up similar to yours. Now, I have the light fixture suspended above the open tank, and I still get some heating - no fan now.
 

Ryan

Junior Poster
Jun 23, 2008
10
0
1
36
San Diego, CA
Vaughn, I think I'll need to install fans as well. Where did you find yours? You had them pushing hot air out I'm guessing? I think I might checkout home depot first since it's just around the corner from me.
 

Tom Barr

Founder
Staff member
Administrator
Jan 23, 2005
18,696
745
113
Yes, CO2 and vent the lighting.
10 hours is plenty.

Add a lot more plants, like as many as you can fit in there, about 10X or more of what you have right now.

Wet Dry is fine as long as you raise the stand pipe to about 1-2" below the spill level into the weir box, then seal the wet/dry chamber or go a Berlin style sump etc(preferred) with a micron sock filter and some sponge/lava rock etc.


Regards,
Tom Barr
 

VaughnH

Lifetime Charter Member
Lifetime Member
Jan 24, 2005
3,011
94
48
85
Sacramento, CA
Look for cooling fans at a place like RadioShack, or some of the online vendors. You will do best with a 12 VDC fan, normally used for electronic equipment. That lets you control the speed with the voltage. If you run those fans at about 9 volts they run much quieter. The last one I used came from RadioShack and was a 3 inch diameter 12 VDC fan. It was in the end of the hood, blowing out of the hood, but I was just too lazy to reverse the connections to make it blow in, which I think would work better. Before that I used a smaller one before that, also located in the end of the hood.
 

Ryan

Junior Poster
Jun 23, 2008
10
0
1
36
San Diego, CA
Tom, I did happen to get my shipment of plants yesterday which I had ordered online. Here's the tank with the new plants:
IMG_0539.jpg


Vaughn, thanks for the info. I'll be working on getting fans installed this weekend. Right now I'm just running 1/2 lights (110w) and a mini fan on top, which probably isn't doing much but it's something.
 

VaughnH

Lifetime Charter Member
Lifetime Member
Jan 24, 2005
3,011
94
48
85
Sacramento, CA
It looks like you planted bunches of plants instead of individual plants. If so, it would help to replant those, one stem at a time, spaced about an inch apart. For best algae prevention you need to have most of the substrate covered with plants, and you are far from having that now. You don't need to use plants you want to keep. You can just keep them for a couple of months, then replace the plants you don't like with some you do like.
 

Tom Barr

Founder
Staff member
Administrator
Jan 23, 2005
18,696
745
113
You need 3x this amount of plant biomass ;)

Regards,
Tom Barr
 

Ryan

Junior Poster
Jun 23, 2008
10
0
1
36
San Diego, CA
Vaughn, yeah they are bunched plants. I'll try spacing out the stems like you mentioned. Hopefully single stems won't be too fragile in the substrate.

I also added 2 small 60mm fans to my hood, 1 input and 1 output. This seems to be controlling the heat from the lights decently. I plan on adding 2 more just to up the air flow a little more. I'm going to be adding co2 soon. I ordered a regulator and I'm putting together Toms dual venturi reactor.

Tom - I'll get some more plants. Any recommendations on hardy quick growing plants for more biomass?


Thanks,
Ryan
 

rich815

Guru Class Expert
Jun 26, 2008
112
0
16
58
Albany, California
>>>>Any recommendations on hardy quick growing plants for more biomass?


Off hand personally I would recommend myrio, cabomba and pennywort. Those stem plants grow well for me, grow very quickly and are not expensive. Plus as they grow long you can cut and replant easily too leaving the bases with a couple inches behind and more will come up from them too.
 

Ryan

Junior Poster
Jun 23, 2008
10
0
1
36
San Diego, CA
Well I've been struggling with trying to limit the algae growth in my tank. I thought it might have been my problem with the temps getting too high, but now my tank is around 80-82f and I'm still seeing algae growth, so there must be something out of balance.

I've also had problems with a few plants starting to get holes in leaves. I've had to take out a few plants that just weren't making it.

I dosed EI for about 1.5 weeks but stopped because I had a pleco die coincidentally after I started, I'm still not sure if there would be any connection though. I'd like to start again.
Here's what I was dosing for my 100 gal:
1/2 tsp plantex csm+b, Tues Thurs Sat
1/2 tsp KH2PO4, Mon Wed Fri
1 1/2 tsp, KNO3, Mon Wed Fri

water:
pH: 7.5
GH: 14
Ammonia: 0 mg/l
Nitrite: 0 mg/l
Nitrate: 5


algae1.jpg


algae2.jpg
 

JJP2

Lifetime Charter Member
Lifetime Member
Jun 19, 2008
57
0
6
53
Palm Harbor FL
you may want to check those dosing levels. The calculator on APC, shows for 100 gallons,

1.5 TSP KNO3 -- 12.64 PPM
.5 KH2PO4 -- 5.16 PPM
Potassium (by default of others) -- 10.09
Iron from CSM+B -- .37.

These levels won't be used by your current plant load. This means you will be building up a residual that the 50% water change will not be able to off-set.
 

VaughnH

Lifetime Charter Member
Lifetime Member
Jan 24, 2005
3,011
94
48
85
Sacramento, CA
The 50% per week water change will always limit the buildup of fertilizers to twice the total weekly dosage. It can't go any higher than that, and if the plants are consuming nutrients it won't go that high either. Furthermore, having more nutrients in the water than needed will not cause a high light, CO2 dosed tank to develop algae. If you don't dose CO2, and keep the concentration in the water the same day after day after day, and you don't keep the concentration up near 30 ppm, you may get algae with even low nutrient dosing. Having enough fast growing plants is the best defense against almost all algae, because those plants will be consuming all of the ammonia that shows up in the water almost instantly, leaving none of it to signal algae to start growing.