This site is supported by the advertisements on it, please disable your AdBlocker so we can continue to provide you with the quality content you expect.
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Unfortunately for Photobucket users, things have changed in a big way as of June 26th they are rolling out a $399 per year subscription fee for those who want to hotlink images from Photobucket’s servers to display elsewhere.
    This does not mean it only affects this site, It now means that billions of images across the Web now display an error message instead of the image in question. :(
    https://barrreport.com/threads/attention-photobucket-users.14377/
    Dismiss Notice

Can anyone identify this?

Discussion in 'Aquatic Microbiology' started by Awakune, Nov 14, 2016.

  1. Awakune

    Awakune Junior Poster

    Joined:
    Aug 7, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    This yellow sticky/tacky, bitter smelling goo began appearing on one single rubber connector in my betta's low tech planted 10g a few months ago. I don't know what it is. It only grows on one connector in the aquarium. There are 2 identical connectors, one on the intake and one on the output. It started on the output and stayed there. A couple weeks ago I cleaned the hoses of the fluval 106 canister filter on this aquarium. I must have switched the connectors when I re-assembled the filter because now it only grows on the intake. I've tried to research it but i can't find anything close to it. One person on another site said it grows on his filter (he has the same one) as well but has caused no harm to his aquarium, he just cleans it off with weekly water changes.


    I keep trying to research it but can find nothing. Then about a month ago my betta developed fin rot. My lfs intructed me to remove him to hospital and treat with methylene blue as per package instructions. This I did for a full 5 days with 85% water changes daily and he seemed to be getting better. I did 3 50% water changes and cleaned his filter well on the 10g that week as well. I put him back in the tank at the end of the week and 2 days later the fin rot was more aggressive than it had been before treatment. I feel like it must have to do with this yellow goo.


    Testing confirms there has been no ammonia or nitrite in the tank. It's been set up since April this year. I did daily nitrite and ammonia tests when I put the betta back in due to the heavy cleaning throughout the week but didn't register either of them. I removed the betta back to his 1g hospital tank. I'm just treating him with clean water and an almond leaf right now with 85% daily water changes. I'm not experienced enough to know if it's gone but it certainly has slowed almost to a halt. I can't see his fins getting better but I'm sure they aren't getting worse. This leaves me to believe whatever the cause, it's in the tank. I need to identify this stuff so I can take action to remove it.


    Ty, in advance.
     
  2. Awakune

    Awakune Junior Poster

    Joined:
    Aug 7, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Is anyone able to give me an educated guess as to whether it's fungus or bacteria? My betta is still deteriorating and methylene blue and salt are not working. I am not sure what to try next.
     
  3. rajkm

    rajkm Lifetime Members
    Lifetime Member

    Joined:
    Sep 16, 2015
    Messages:
    431
    Likes Received:
    69
    Not sure what it is but I have it in my tank I see it on pipes and suction cups.


    All my fish seem to be fine so I do not think it's related to that.


    how's your PH? What's your KH/GH?
     
  4. Awakune

    Awakune Junior Poster

    Joined:
    Aug 7, 2016
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    KH is 40 ppm and GH is 60 ppm and PH 7.4-7.7. I used Nutrafin liquid test and a battery operated PH tester that i calibrate weekly.
     
  5. rajkm

    rajkm Lifetime Members
    Lifetime Member

    Joined:
    Sep 16, 2015
    Messages:
    431
    Likes Received:
    69
    If your tank does not have shrimp or snail, treat the tank directly instead of hospital tank and once the treatment is done you can use Carbon/Polyfilter to take the medication from water.


    There could be other factors in the tank causing it and a treatment of the tank might fix it.


    Paraguard is a good one to use on tank and is generally shrimp, snail and filter safe. I use it whenever I add new fish as a caution.
     
Loading...

Share This Page